Калкулатор за телесни мазнини
система за измерване
пол
височина
обиколка на врата
кръст
бедра
телесни мазнини
категорииКратка информация за мазнините и важността им за тялото


Най-често въпросите на трениращите са свързани с това как да увеличат теглото си без да трупат мазнини, как да се изчистват за лятото и др. За да ги „контролирате", трябва да знаете какво представляват.


Мазнините биват наричани още липиди.Тя произлиза от гръцкото "lipos", което означава мазнина. Тялото ни ги ползва за редица неща - регулиране на телесната температура, складиране на енергия, поддържане на здрава кожа, предпазване на важни органи и тъкани от нараняване, омекотяване на температурни разлики и др.

Натрупаните мазнини в организма са много важен източник на енергия. От 1 грам мазнини тялото добива 9 калории, а от 1 грам въглехидрат или протеин се добиват 4 калории. За сметка на това въглехидратите са силно хидратирани - да кажем, 1 грам гликоген се свързва с около 2 грама вода, което прави 1,33 калории за гр (4 калории за 3гр). От там следва, че мазнините могат да са носител на над шест пъти по-голямо количество енергия. С други думи, ако тялото разчиташе на гликогена като единствен енергиен запас, вместо 5 кг мазнини, трябваше да складира около 34 кг въглехидрати.

Видове мазнини

  1. Бели мазнини

  2. Белите мазнини са важни за доставяне на енергия, термоизолация на организма, омекотяване и предпазване на кости и органи. Самите клетки са големи и съдържат малко количество цитоплазма.

  3. Кафеви мазнини

  4. Кафевите мазнини се срещат най-често в новородените бебета, като функцията им е да генерират топлина. Тези клетки са по-малки и съдържат по-голям брой митохондрии и взимат по-голямо участие в метаболизма.