!--Author: W3layouts Author URL: http://w3layouts.com License: Creative Commons Attribution 3.0 Unported License URL: http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/ --> Силов трибой

Основни упражнения

Клек
Лежанка
Мъртва тяга

Силовият трибой е силов спорт. Състои се от три движения – клек, лег и мъртва тяга (на състезание се изпълняват в същия ред). Най-известната и стара федерация е ИПФ (интернешънъл пауърлифтинг федерейшън), в който участват над 100 страни. Състезанията биват екипировъчни и безекипировъчни. Трибойската екипировка включва: трико, стреч фланелка, бинтове (за колене), щангети (обувки с ток на петата), трибойски колан (за разлика от обикновените колани този е 10см широк по цялата периферия и е МНОГО твърд) и накитници.

Мъртва тяга
Мъртвата тяга е едно от основните упражнения за изграждане на мускулна маса и плътност по целия гръб и краката. Всеки сериозно занимаващ се с бодибилдинг атлет изпълнява това упражнение. При правилно изпълнение то може да Ви донесе сериозен напредък. Но при неправилна техника или опити да се вдига прекалено голяма тежест, могат да се получат сериозни травми.
Повдигане на щанга от хоризонтален тилен лег
Повдигането на щанга от хоризонтален тилен лег е основно упражнение. Движението e сред най-добрите упражнения за развиване на силата, силовата издръжливост и масата на големите гръдни мускули, заради това че при повдигането по-голямата част от теглото на щангата се преодолява именно от тях.
Клякане с щанга
Клякането с щанга, зад врат или над гърдите, е едно от основните упражнения, които трябва всеки от нас да знае. Клякането е много естествено упражнение за нашето тяло, на всеки от нас се налага да клекне по една или друга причина, случва се постоянно, без дори да го осъзнаваме. Клякаме при сядане на стол, при вдигана на предмети от земята и др. Добре е да заучим правилния клек за да може да предпазим тялото си от контузии.

Видеа