Упражнение

Загрявка

Загрявката е много важна, не само за силовите, но за всички спортове. Когато човек загрее добре той може да предодврати енвентуална травма. Загряването на ставите и на мускулите е много важно преди основната тренировка да заопочне. 10-15 минути биха били достатъчни за добра загрявка на тялото. Загрявката може да включва всякакъв вид кардио или изпълнение на дадено упрайнение с лека тежест. Какво означава „да загрееш“? Това е въвеждането на тялото в режим тренировка. Включва комплекс от движения и упражнения, и стречинг, които изпълняваме с цел да вработим ставите, мускулите и сърдечносъдовата си система. Загряването ни предпазва от нежелана болка и травми, и повишава ползите от тренировката. Какви са ползите? – Повишава се кръвният поток към работещите мускули, подготвяйки ги за същинската работа. Колкото повече кръв достига до мускулите, толкова повече се улеснява доставката на хранителни вещества, важни за производството на енергия. – Повишават се количествата на доставените чрез кръвоностния поток кислород и хранителни вещества до мускулите. – Постепенно подготвя сърцето за предстоящата физическа активност, предпазвайки го от рязкото покачване на кръвното налягане. – Инструктира нервно-мускулния апарат да се приготви за упражненията. – Оптимизират се координацията на тялото и времето му за реакция. – Повишава телесната температура и предизвиква потене, което пък стимулира тялото да се охлади, изразходвайки много енергия. – Стимулира произвеждането на синувиална течност в ставите, по този начин предотвратява получаването на травми . – Провокира хормонални промени в тялото, които отговарят за твоята енергичност. – Освобождава адреналин. – Ускорява пулсовата честота. – Подпомага активността на ензимите. – Повишава силата и скоростта на мускулните контракции. – Повишава мускулния метаболизъм. – Премахва лактата. – Води до по-добрата разтегаемост и еластичност на мускулните фибри, благодарение на увеличения кръвен поток. Това пък намаля риска от травми. Загрявката трябва да бъде съобразена с предстоящата тренировка и моментното ти състояние.

Упражнение 1
Застанете изправени, вдишайте и издишайте бавно веднъж. Разтворете ръце в страни с длани, сочещи надолу. Започнете да се въртите около оста си бавно и по посока на часовниковата стрелка. Така три пъти, а след първата седмица не забравяйте да добавяте по две повторения.
Упражнение 2
Легнете на земята, изпънете хубаво тялото си. Дланите са надолу и плътно до тялото. Вдигнете глава и допрете брадичка в гърдите си. В това състояние започнете бавно да вдигате краката си, опънати в коляното до изправяне на 90 градуса. Ще усетите как сухожилията ви се разтягат, а корема се стяга.
Упражнение 3
Застенете на колене, стъпалата са изправени с пръсти на земята, ръцете са плътно до тялото. Отново допирате брадичка в гърдите за секунди и после опъвате глава силно назад докато не направите чупка в кръста. За да не се замаете е важно да сте поели въздух и да издишате, когато се изправите.

Цялостна загрявка