!--Author: W3layouts Author URL: http://w3layouts.com License: Creative Commons Attribution 3.0 Unported License URL: http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/ --> Дърпане с въже

Основни упражнения

Мечка
Обратното Гръбно Извиване

Тегленето на въже е спорт, който изправя два отбора един срещу друг, в изпитание на тяхната сила. Тегленето на въже става популярно първо във Великобритания през ХVІ век, като една от основните заслуги за това е на лорд Елиът Симпсън. Според Книгата на династията Тан, тегленето на въже се е използвало за военно обучение. Знаем, че и в Египет, Мианмар и Гвинея също се е практикувало теглене на въже, а световноизвестният Дворец на слънцето в Конарк има каменен релеф, който показва самата игра. През ХVІІ век, дърпането на въже става популярно, като издърпване на въжета е било ежедневно занимание на хора които са регулирали платната на корабите. Постепенно този спорт става като традиция и започват да се организират състезания между отделните екипажи на корабите, които са били акостирали в пристанищата. Два отбора мерят сили в този спорт, от по 8 човека в отбор. Общата маса на състезателите не трябва да надвишава максимално допустимата дадената категория. Въжето е с обиколка от 11 сантиметра приблизително и неговата среда е маркирана. Има и маркировки от двете страни, които са на по 4 метра от централната маркировка. На земята има две линии, които показват къде трябва да застанат първите играчи от двата отбора. При започването на играта, целта е маркировката, която е близо до първите състезатели да премине през централната линия, тоест всеки отбор трябва да се опита да издърпа другия 4 метра. Този спорт е бил част от олимпийската програма от 1900 до 1920 година, но след това е изваден от нея. Световните първенства се провеждат на всеки 2 години.

Мечка
Гребането с Т-щанга е многоставно дърпащо упражнение, което има основен силов и комплексен характер върху гръбните мускули. Подходящо е за средно напреднали и напреднали трениращи. Изпълнява се с олимпийски лост .
Skin The Cat
Skin The Cat е основно гимнастическо упражнение за цялото тяло. Изпълняват се част от прогресиите за преден и заден флаг, както и за загряване и активна мобилизация на раменете. Moже да е много полезно за хора, които се занимават с теглене на въже.
Обратното гръбно извиване
Обратното гръбно извиване е по-популярно с жаргонното наименование "Супермен". Упражнението е просто и има тонизиращ и укрепващ характер върху редица гръбни мускули. Може да се изпълнява у дома, в спортния комплекс и дори в парка.

Видеа