Основни упражнения

Клек
Повдигане на щанга от полулег
Скотово сгъване

Вдигането на тежести е олимпийски спорт, в който състезателите трябва да вдигнат различни по тежест щанги. Състезанията се провеждат в две движения (едното от тях е изхвърляне а другото-изтласкване). Всеки състезател има право на 3 опита във всяко едно движение. Има отделни категории на състезателите.Сумират се най-добрите резултати от всяко от движенията, за да се получи общият резултат. Най-напред този спорт е практикуван само от мъже, но по-късно запоочва да се практикува и от жени. Всеки състезател трябва да има поне един успешен опит във всяко движение, иначе бива дисквалифициран. При еднакъв резултат, по-предно място печели състезателят с по-малко тегло. Категории за мъже.

Повдигане от лег и полулег с щанга
За гръдната мускулатура използвате основно повдигане от лег и полулег с щанга. Тези упражнения освен мускулите на гърдите натоварват доста и предните рамене и трицепсите.
Класически клек с щанга зад врат
Класическият клек с щанга зад врат е едно от най-популярните упражнения за развиване на сила, маса и силова издръжливост в съвременната наука за тренировките с тежести. Клекът е базово многоставно бутащо упражнение, което натоварва широка верига от мускулни групи и като такова има мултиспортно приложение.
Скотовото сгъване
Скотовото сгъване е дърпащо, изолиращо упражнение, което има подпомагаща характеристика в развитието на сгъвачите на лакътните стави. Движението е подходящо най-вече за средно напреднали и напреднали фитнес и бодибилдинг любители.

Видеа